Hästen "pratar" - om vi orkar lyssna

Detta är en väldigt bra artikel som jag läste på Hippson idag. Kanske ger det bara ännu mer belägg för att vi måste vara uppmärksamma på vad våra hästar gör. Ett skrap i marken med hoven, viftande med huvudet eller en knuff är kanske inget dåligt utan egentligen bara ett sätt att försöka förmedla ett behov eller en vilja av något slag.
 
"Nog för att vi kanske snackar med hästarna mest hela tiden, men hur mycket pratar de med oss? En hel del visar det sig. För första gången finns det forskningsresultat som tyder på just detta.

Referentiell kommunikation handlar det om, vilket kan låta högtravande. Det innebär att en individ kan kommunicera med en annan genom att exempelvis peka eller visa, för att informera om vad den vill. Om det lyckas riktas bådas uppmärksamhet samtidigt mot målet. Det kan till exempel vara en foderhink som står utom räckhåll för hästen, vilket var det ett par forskare använde för att testa om hästar försöker få oss att fatta vad de vill.
Hästarna i studien ställdes inför dilemmat med en hink full av godsaker, som stod strax utom räckhåll. Hästens enda hopp att få tag i läckerheterna var en person som stod i närheten. Personen stod antingen vänd mot hästen, från hästen, gick bort från hästen eller var vänd mot hästen med andra personer närvarande. 
  
”Ge mig hinken då!”
Forskarna kunde se att hästarna gjorde många olika typer av gester, och använde kroppsspråket för att få personen att fatta vinken om hinken. De verkade till och med peka med huvudet, skriver forskarna i sin rapport. När personen var vänd mot hästen växlade hästarna ofta fokus med blicken mellan personen och hinken, som för att förmedla vad som var intressant.
Om personen var vänd från hästen gick hästen i stället fram och rörde personen först, för att få uppmärksamheten, innan den började ”prata” om hinken. 
  
Även hundar och delfiner
Det kan låta självklart att hästar försöker kommunicera med oss människor, men det här är faktiskt de första dokumenterade fynden av det här slaget hos hovdjur. ”Vi föreslår därför att hästar läggs till de arter som flexibelt och medvetet kan använda kommunikativa signaler. Tillsammans med flera primater, hundar, kråkfåglar, delfiner och revfiskar”, skriver Rachele Malavasi som är en av forskarna.
Det var stora skillnader i hur yviga hästarna var i sitt språk, forskarna tror att en del hästar helt enkelt har gett upp – eftersom de människor de har omkring sig aldrig ”lyssnar”.
  
Djuren ser vårt fokus
I en studie som har gjorts tidigare har man sett att hästar är ganska bra på att bedöma var en person har sin uppmärksamhet.
De forskarna testade 36 hästar och ponnyer i alla åldrar, för att se hur djuren valde att söka kontakt med en av två människor som fanns i samma inhägnad. Tanken var att se om uppmärksamheten de båda människorna visade hästen påverkade vem hästen tog kontakt med. 
De gjorde tre olika test; Ett där den ena personen stod vänd mot hästen, den andra vänd från. Ett där båda stod vända mot hästen, men den ena med huvudet åt sidan. Och till sist där båda stod vända mot hästen, med huvudet mot hästen, men där den ena personen blundade.
I 80 procent av fallen valde hästarna att gå till den person som gav dem till synes mest uppmärksamhet. De gånger en häst valde att gå fram till en person som inte tittade på hästen gick hästen ofta och ställde sig i personens synfält, och försökte få uppmärksamhet. Det fanns ingen skillnad mellan vanliga, privatägda hästar och relativt ohanterade hästar. 
I en annan, senare studie har samma forskare sett en skillnad mellan hur unghästar kan tolka subtila signaler från en människa, jämfört med äldre hästar som har haft mer tid på sig att lära sig vårt kroppsspråk.
  
Referenser:
Malavasi, R. & Huber, L. 2016. Evidence of heterospecific referential communication from domestic horses (Equus caballus) to humans. Animal Cognition, 1-11. doi:10.1007/s10071-016-0987-0
  
Proops, L., Rayner, J., Taylor, A.M. & McComb, K. 2013. The Responses of Young Domestic Horses to Human-Given Cues. PLoS ONE 8(6): e67000. doi:10.1371/journal.pone.0067000
  
Proops, L. & McComb, K. 2009. Attributing attention: the use of human-given cues by domestic horses (Equus caballus)."

Publicerad på Hippson 2016-06-24 (http://www.hippson.se/artikelarkivet/forskning/hasten-pratar-om-vi-orkar-lyssna.htm)

Text: Sara Slottner

Kommentera här: